El paratge natural municipal Parpalló-Borrell està localitzat al municipi de Gandia (València). Es tracta d'un espai natural protegit (Llei 11/94 d'Espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana) amb una superfície total de 560 hectàrees on l'ecosistema forestal típic mediterrani cobreix els relleus muntanyosos, i genera un paisatge singular de gran bellesa i importants valors ecològics i ambientals.

Les rutes del paratge

SENDER SL-CV 79. SENDA DEL PARPALLÓ- FONT DEL GARROFER.


La senda del Parpalló-Font del Garrofer discorre per la vessant sud del Massís del Mondúver en l'àmbit del paratge natural municipal Parpalló-Borrell.

Es tracta d’una senda circular que ascendeix fins als 700m d’altura sobre el nivell del mar, i descendeix fins tornar al punt de partida. Catalogada com a sender de baixa dificultat, cal tenir en compte, que per a recórrer els 5,5 km de longitud del sender es necessiten al voltant de 3 hores, per tant haurem de preparar la motxilla amb menjar i aigua abans de començar l'ascens per la ruta.


Aquest sender local es troba localitzat a pocs metres de la ctra. Gandia-Barx al seu km 9.7, en concret a 200m del centre d'intepretació ambiental del Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell.

En el inici del recorregut, un panell interpretatiu ens oferirà una idea general del mateix, a més a més, d'una sèrie de recomanacions que el visitant és important que segueisca per a evitar causar danys a la flora, la fauna i el paisatge del paratge. La conservació i protecció de l'espai és, junt a les actuacions relacionades amb l'ús públic, els principals objectius de la declaració d'aquest espai natural protegit. Per tant, tant els gestors de l'espai com els visitants del mateix, han de ser responsables i desenvolupar les activitats en el medi natural sense ocasionar cap tipus d'impacte ambiental.
Font del Parpalló







A pocs metres de l’inici ens trobarem a ma dreta un desviament cap a la Font del Parpalló, una surgència natural d’aigua de xicotet cabal que ha sigut rehabilitada i que, tot i que no és aigua potable, permetrà al visitant refrescar-se i descansar.






Entrada de la Cova del Parpalló
Continuant amb el recorregut i després d’una sinuosa corba al camí, ens trobarem amb la Cova del Parpalló, un abric natural de gran rellevància, ja que es tracta d’un jaciment arqueològic catalogat com a B.I.C (Bé d’Interés Comunitari). 


Visualment és un tall de 15 metres d’altura per 4 metres d’ample, semblant una roca clivellada. 


Presenta un elevat interès ja que en ella s’ha pogut estudiar l’evolució de les cultures del  Paleolític Superior mediterrani durant 25.000 anys, siguent un dels jaciments arqueològics més importants de tota Europa. 





Geològicament la co-va és conseqüència dels fenòmens ero-sius de l’aigua sobre la roca calcària, la carstificació, per la qual els carbonats de la roca reaccionen amb l’aigua formant bicarbonats altament solubles en l’aigua. 

Aquests fenòmens provoquen que amb el temps, les fissures que van produint-se en la roca, s’amplien i generen cavitats de grans dimensions com és el cas de la Cova del Parpalló.

La situació estratègica que presentava aquest enclavament va permetre habitar-la i utilitzar-la com a refugi  per l’home Paleolític. La zona presenta un ampla conca visual que permetia poder visualitzar bandades de mamífers que servien d’aliment i suport als habitants de la cova, així com també, sembla que també permetia observar amb antelació la possible arribada d’enemics. L’aigua que emana per diverses fonts pròximes a la cova també hauria influït en la decisió d’habitar aquest abric natural.



Plaqueta gravada
Plaqueta pintada motiu cabra


En la seua estratigrafia s’han recollit nombroses plaquetes calcàries, fins a 6.000, amb representacions artístiques pintades o gravades, semblant un santuari prehistòric, únic al continent europeu.




La cova actualment no és visitable, però amb la finalitat de que el visitant puga coneixer el seu contingut, l'Ajuntament ha habilitat un espai específic al Centre d'Interpretació Ambiental del Paratge, així com també s'ha instal.lat un panell explicatiu de la Cova a l'entrada de la mateixa.


Si continuem, ascendirem poc a poc cap al Coll de la Rafela, durant l’ascens podrem observar tot l’àmbit de la Caldereta, una xicoteta vall delimitada pel Massís Mondúver, el Tossal del Tramús i el pic Caldereta. Les vistes panoràmiques d’aquesta pujada són espectaculars, en dies clars es pot gaudir del Montgó a Dènia i de part de la plana de  Marxuquera.





Un cop arribem a la fi de la pista forestal que seguíem, ens trobem en una bifurcació que ens portarà cap al Coll de la Rafela i Mirador de la Penya Negra si ens dirigim cap a l’esquerra, i a la Font del Garrofer i Barranc de les Voltes si ens dirigim cap a la dreta.





Al Coll de la Rafela, punt més alt de tot el recorregut, podrem observar la conca visual més ampla de tot el Paratge del Parpalló-Borrell a més de les poblacions de Xeraco, Xeresa, la Platja de l’Ahuir i la Mar Mediterrània. Allí trobarem també el Refugi el Farrí, que ens permetrà arrecerar-nos en cas de pluges i diversos bancs de pedra habilitats per a descans del visitant i des d’on podrà contemplar l’espectacular paisatge de les nostres muntanyes.



Si ens decidim a baixar cap a la Font del Garrofer, la senda s’estreta i presenta nombroses corbes que ens endinsaran en el Barranc de les Voltes i  si ens apropem a la Font del Garrofer trobarem una altra surgència natural amb major cabal que la Font del Parpalló, amb un xicotet estany i amb ombra i bancs per al descans del visitant.


Barranc de les Voltes
Font del Garrofer





















Continuarem baixant fins arribar a un altra bifurcació agafant el camí de la dreta per a continuar paral·lelament a la carretera Gandia-Barx a través d’un senderol estret  entre densa vegetació mediterrània que ens portarà fins a la bassa del Corral de Velàzquez, punt situat a la part baixa del Massís del Mondúver i que permetrà gaudir de tota la vessant d’aquesta muntanya.



El recorregut continuarà amb poca pendent fins al punt d’eixida i així haurem recorregut pràcticament tot l’àmbit de la Caldereta.