El paratge natural municipal Parpalló-Borrell està localitzat al municipi de Gandia (València). Es tracta d'un espai natural protegit (Llei 11/94 d'Espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana) amb una superfície total de 560 hectàrees on l'ecosistema forestal típic mediterrani cobreix els relleus muntanyosos, i genera un paisatge singular de gran bellesa i importants valors ecològics i ambientals.

El centre d'interpretació ambiental





A les faldes del Mondúver, en el paratge, l'Ajuntament de Gandia ha construït un centre d'interpretació ambiental, un espai destinat als visitants d'aquest espai natural protegit, per a que coneguen els valors ambientals, paisatgístics, culturals i ecològics que alberga.




Aquest edifici construït amb pedra, de baixa altura, modular i integrat en el paisatge, vol ser punt de reunió per a excursionistes, escolars, senderistes i tot tipus de gent interessada en conèixer de prop l'origen del paratge, la seua evolució paisatgística, la flora i fauna que alberga, els principals recursos forestals i la Cova del Parpalló. A més a més, la vulnerabilitat front als incendis i l'importància de la conservació de la biodiversitat.




No sols es parla d'aquest important espai, sinó que a més a més, es localitzen tots els altres tipus d'espais naturals que, Gandia, acull en el seu territori, explicant els principals aspectes que els diferencien i que els fan mereixedors   d'algun tipus de protecció.

La utilització de diferents recursos materials per a descriure l'exposició, intenta cridar l'atenció del visitant. Sempre explicada per guies especialitzades en temàtica ambiental, es combinen panells amb maquetes, audiovisuals i vídeos de realitat virtual, amb vitrines amb fòssils, fruits forestals, mostres de fustes de les principals espècies mediterrànies i rèpliques de les restes arqueològiques descobertes en la Cova del Parpalló.

S'han dissenyat tallers pràctics per als centres educatius tant de primària, secondària i batxillers, a més a més de rutes guiades tant pel sender local SL-CV 79 Senda del Parpalló-Font del Garrofer, com per una ruta botànica que basada en la Guia de flora que recentment ha estat publicada, volen ser complement per als visitants més especialitzats o grups interessats en aquesta temàtica. 








HORARI: 
             De dimecres a diumenge 
             9:30-16:30 hores
             Dilluns i dimarts tancat




ACTIVITATS:


    Visita guiada a l'exposició del centre 
    Audiovisual del Paratge Natural Municipal 15'
    Tallers didàctics per a centres educatius
    Ruta botànica guiada
    Ruta guiada pel sender local Parpalló-Font del Garrofer
    Audiovisual de l'Art Paleolítc 15'


TALLERS DIDÀCTICS:

1. El camuflatge a la Natura: On estic?
En aquest taller es preten que els alumnes puguen entendre les diferents estratègies que els animals i les plantes adopten amb la finalitat de millorar la predació o evitar ser vists pels seus enemics.


2. ROQUES I MINERALS
Conèixer la diferència entre roques i minerals és important per a facilitar la comprensió dels principals materials que formen part de la geologia i l'edafologia del paratge, i com aquests han condicionat els relleus i les formes que presenta el paisatge.


3. ELS RELLEUS DEL RECICLATGE
Saber com reciclar, on dipositar cadascun dels diferents residus que generem a casa en la nostra vida quotidiana, mitjançant una activitat tan comuna com els relleus, vol ser un taller divertit i didàctic on els alumnes puguen entendre la importància de realitzar aquesta tasca cada dia.


4. BIODIVERSITAT: ELS ECOSISTEMES NATURALS DE GANDIA 
Gandia gaudeix de 4 ecosistemes diferents, tots ells de gran importància ambiental i ecològica, i que alberguen alguna figura de protecció. Sota la idea, de que allò que no es coneix no s'aprecia, i el que no s'aprecia no es conserva, es vol que els alumnes coneguen les diferències i similituds d'aquests ecosistemes, les diferents espècies de flora i fauna que els habiten, les similituds que els connecten, tot amb la finalitat d'apropar-los al seu entorn natural.


5. LA CADENA TRÒFICA 
La fauna i la flora es relacionen sota una dependència centrada en la supervivència. Uns s'alimenten d'altres i tot açò, dona lloc a les cadenes tròfiques. Unes relacions dependents que són la base de la vida. L'alumne no sols coneixerà les principals cadenes tròfiques dels ecosistemes de Gandia, sinó que també entendrà, la importància de realitzar actuacions per a conservar aquestes relacions, i com el seu fraccionament pot provocar l'extinció de les espècies.


6. COM UNA GOTA D’AIGUA 
Amb aquest taller els xiquets podran compendre quins camins segueix l'aigua quan discorre per la superfície terrestre, com i on es formen els barrancs i rius, com s'infiltra l'aigua i forma els aqüifers.

7. ELS IMPACTES DE L’HOME EN EL MEDI NATURAL 
Conèixer els principals impactes ambientals derivats de les activitats que l'home fa en el medi natural és el principal punt de partida per a evitar aquests i poder aplicar una sèrie de mesures correctores que recuperen els ecosistemes naturals que trobem en el nostre entorn.

8. MEMORY DE FAUNA 
Dedicat per als més menuts, permet fer parelles de les principals espècies de fauna que trobem al paratge natural.Un joc atractiu i divertit.

9. EL JOC DE LES PLANTES 
Dedicat a 6 espècies més emblemàtiques de la flora del paratge, on podrem apropar-nos a les seves característiques fisològiques i morfològiques, a més a més, de les principals propietats medicinals i culinaries, així com l'aprofitament cultural que s'han realitzat de les mateixes per part de l'home.

10. LES ESTACIONS A LA VEGETACIÓ DEL PARATGE 
Amb aquest taller ens aproparem a la floració i fructificació de les principals espècies que formen la coberta vegetal del paratge, coneixerem quan formen la flor i quan generen el fruit, i les diferens adaptacions que han adoptat per a millorar la dispersió i aconseguir la reproducció de l'espècie.

11. ELS SONS I PETJADES DE LA FAUNA
La fauna del paratge és dificil de vore, però si ens fixem podem descobrir les seves petjades i escoltar els seus sons, i així endinsar-nos en un món desconegut per a molts.